ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΗΘΕΛΑΝ ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ», ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΤΟΤΕ ΑΡΝΗΘΕΙ: Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΡΑΝΙΚΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ.
Πυρηνική δύναμη με θράσος και με ξένες πλάτες
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=1218
Του Κώστα Μπετινάκη
Με τουλάχιστον 230 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό του, το Ισραήλ καταλαμβάνει την 5η θέση στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ (10.656), την Ρωσία (περίπου 10.000), την Κίνα (400) και την Γαλλία (350) σε παραγωγή-κατοχή πυρηνικών όπλων (Center For Defence, Sept. 2002). Ακολουθούν η Μ. Βρετανία (185), οι Ινδίες (66) και το Πακιστάν (42).
'Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ, "προστάτες" του Ισραήλ, πιέζουν άλλες χώρες να σταματήσουν τα πυρηνικά τους προγράμματα (Β. Κορέα, Ιράν κ.ά.), αλλά ουδέποτε αναφέρονται στα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ, σα να μην υπάρχουν. Παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν το Ισραήλ με περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, για εξοπλισμούς. To Ισραήλ το 1981 είχε βομβαρδίσει –κατ΄εντολή των ΗΠΑ- τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ.
Το "άκρως απόρρητο" πρόγραμμα του Ισραήλ για την κατασκευή πυρηνικών βομβών είχε ξεκινήσει το 1958, στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Dimona στην έρημο Νεγκέβ με τη βοήθεια Γάλλων επιστημόνων. Η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ –κάτι που επίσημα ακόμα το αρνείται- έγινε γνωστή από την εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου στις 5 Οκτωβρίου 1986, μετά την αποκάλυψη του Ισραηλινού πυρηνικού επιστήμονα Μορντεχάι Βανούνου. Ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα, αλλά πληρώνει ακόμα, με περιοριστικούς όρους, την «προδοσία του».
Το Ισραήλ πήρε εντολή να βομβαρδίσει τα πυρηνικά του Ιράν
Το Ισραήλ εδώ και καιρό προετοιμάζεται να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν πάλι κατ’ εντολή των ΗΠΑ Παρόλο που το Ισραήλ αρνείται να υπογράψει οποιαδήποτε συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών-βιολογικών όπλων.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, να προετοιμάζονται ώστε στα τέλη Μαρτίου να είναι έτοιμες να βομβαρδίσουν τις μυστικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν.
Την είδηση που δημοσίευσε η «Sunday Times», έσπευσε να διαψεύσει το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
Αλλά πρόκειται για μια παλιά ιστορία.
Πριν ένα χρόνο, είχα συναντηθεί με τον πολιτικό συντάκτη της «Γεντιόθ Αχρανόθ» Χαΐμ Σίμπι στο περιθώριο των εκδηλώσεων Τύπου στο Ρέθυμνο. Όταν τον ρώτησα «αν το Ιράν είναι ο επόμενος στόχος ΗΠΑ-Ισραήλ», μου απάντησε με σκεπτικισμό: «Πολύ δύσκολη επιχείρηση».
Την ώρα που όλοι στο Ισραήλ ήθελαν τότε να στρέψουν την προσοχή στο «σχέδιο απεμπλοκής από τη Γάζα», στην πραγματικότητα ένα άλλο σχέδιο βρισκόταν στα σκαριά, και κανένας δεν το είχε τότε αρνηθεί: Η προετοιμασία αεροπορικής επιδρομής από την ισραηλινή μαχητική αεροπορία εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
«Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα παρά στην αντίστοιχη επιδρομή που είχε γίνει το 1981 στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ. Η απόσταση είναι μεγαλύτερη, και οι Ιρανοί έχουν φροντίσει να διασπείρουν τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις και πολλές βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές» μου είχε πει ακόμα ο Χαΐμ Σίμπι.
Όπως είχε γράψει ο Αλούφ Μπεν στην Haaretz (29-9-04) «δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία πως ο βομβαρδισμός του Ιράν θα είναι μία πλέον περίπλοκη επιχείρηση από την επίθεση στον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα. Η απόσταση είναι μεγαλύτερη και οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν είναι μόνο καλά προστατευμένες αλλά και διασκορπισμένες. Ακόμα το Ιράν είναι σε θέση να προβεί σε αντίποινα. Η ενδιαφέρουσα διαφορά ανάμεσα στο Ιράκ και το Ιράν, είναι πως εκείνη την εποχή η ιρακινή επιχείρηση είχε προετοιμαστεί με απόλυτη μυστικότητα και η πραγματοποίησή της αποτέλεσε έκπληξη, ενώ αυτή τη φορά οι προετοιμασίες γίνονται ανοικτά».
Ακόμα, τον περασμένο Ιούλιο, φύλλο των «Sunday Times» επικαλούμενο ισραηλινές πηγές έγραφε: «η ισραηλινή υπομονή έχει αρχίσει να εξαντλείται και έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια βομβαρδισμού των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Μπουσέχρ». Πολλοί μπορούν να αναλογιστούν ότι οι Τάιμς μπήκαν στο παιχνίδι συμμετέχοντας στον ψυχολογικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ. Είναι γνωστό πως ο βρετανικός Τύπος προσφέρεται για παρόμοιου είδους «διαρροές».
Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, υποστήριξε και τότε πως το Ισραήλ δεν προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, αλλά ταυτόχρονα δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη στάση των ευρωπαϊκών κρατών που είναι έτοιμα να υποδεχτούν το Ιράν στο κλαμπ των πυρηνικών κρατών.
Πως περιέγραφε την επιχείρηση το άρθρο εκείνο των Κυριακάτικων Τάιμς που αναδημοσιεύτηκε αυτούσιο στην Jerusalem Post: «Η ισραηλινή επιδρομή εναντίον των εγκαταστάσεων του Μπουσέχρ στον Κόλπο, προφανώς θα πραγματοποιηθεί από μακράς ακτίνας δράσης F-15 μαχητικά που θα πετάξουν πάνω από την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν χερσαίες επιχειρήσεις αντιπερισπασμού».
Η ανησυχητική είδηση φαίνεται να επιβεβαιώνεται πια, με την πρόταση της κυβέρνησης Μπους του νεότερου, προς το Καπιτώλιο, να εγκριθεί η χορήγηση στο Ισραήλ 100 «Bunker-Buster» τηλεκατευθυνόμενες βόμβες GBU-28 5.000 λιβρών. Κατά τους Financial Times αυτή ήταν μια σαφής προειδοποίηση στο Ιράν να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Εδώ και δύο χρόνια, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι είχε ξεκαθαρίσει: «Το Ισραήλ θα πρέπει να αναλάβει δράση αν ΗΠΑ και ΕΕ δεν κατορθώσουν να πείσουν το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες».
PRESS Time
ΠΗΓΗ:
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=121