ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΩΝ "LIBERAL" ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΩΝ KAI "NEW AGE" ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ ΤΟΥ "ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΟΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ "ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ" - Secular humanism"

Κοσμικός Ανθρωπισμός

Symbol adopted by the movement.

Ο κοσμικός ανθρωπισμός είναι ένας όρος που εφαρμόζεται πιο συχνά στην οργανωμένη αυταρχική φιλελεύθερη ιδεολογία, η οποία είναι εχθρική προς την παραδοσιακή γονική θρησκεία, τον πολιτισμό και τις αξίες, επιδιώκοντας να απομακρύνει την επιρροή τους από την κοινωνία. Όσον αφορά την οργανωτική δομή, αναπτύχθηκε απευθείας από το κίνημα Ethical Culture που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από τον εβραικης καταγωγης Felix Adler με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ενώ ο κομμουνισμός απευθύνεται καταστρεπτικα σε μια προσπάθεια να αναδιαταξει, οικονομικα και πολιτιστικα την παραδοσιακή κοινωνία, ο κοσμικός ανθρωπισμός αποσκοπει κυριως σε ένα φιλελεύθερο ακροατήριο της μεσαίας τάξης. Προωθει τις ψευδο-διανοητικές παραισθήσεις μεγαλείου τους, με την κολακευτική τους με κάθε είδους λουλουδάτες-ελεύθερα στοχαστές, ορθολογιστές και σκεπτικιστές.
Όσον αφορά την οργανωτική δομή, αναπτύχθηκε άμεσα από το κίνημα Ethical Culture που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από τον Felix Adler. Ο διεθνής οργανισμός-ομπρέλα που εκθέτει αυτή την ιδεολογία, που αποτελείται από περισσότερες από ένα εκατοντάδες οργανισμούς-μέλη σε τέταρτα χώρες είναι η Διεθνής Ανθρωπιστική και Ηθική Ένωση. Αυτό ιδρύθηκε στο Άμστερνταμ το 1952, ο πρώτος πρόεδρός του για περισσότερες από δύο δεκαετίες ήταν ο Εβραίκης καταγωγης που ονομάζεται Jaap van Praag. Μέχρι σήμερα περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται με την οργάνωση. Υπήρξαν τρία μανιφέστα, εκθέτοντας τις βασικές απόψεις της ιδεολογίας το 1933, το 1973 και το 2003 αντίστοιχα. Το δεύτερο, που γράφτηκε από έναν Εβραίο που ονομάζεται Paul Kurtz είναι το λιγότερο διφορούμενο. Προωθεί τη θρησκευτική αδιαφοροκρατία, τον ηθικό σχετικισμό, τον παγκοσμιτισμό, τον ριζοσπαστικό φεμινισμό, τον ομοφυλοφιλία και την ευρωφοβία.
δειτε και εδω
Sympol for "council for secular humanism"

Ετυμολογία

Οι ηγετες της σύγχρονης ιδεολογίας γενικά αναφέρονται στον εαυτό τους ως απλά ανθρωπιστές. Αυτός ο ίδιος όρος εφαρμόζεται συνήθως στον άσχετο πολιτισμό της Αναγέννησης στην Ιταλία, ο οποίος αναπτύχθηκε μετά από μια αναβίωση στους ακαδημαϊκούς κλάδους των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η έκδοση των Ηνωμένων Πολιτειών, New Humanist, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τον όρο στο πλαίσιο αυτού του κινήματος το 1928. Αυτή ήταν η ομάδα που δημοσίευσε το  1ο Ανθρωπιστικό Mανιφεστο (Humanist Manifesto I). Απορρίπτοντας την προσπάθεια σφετερισμού του ονόματος από την Αναγέννηση, ο όρος κοσμικοί ανθρωπιστές άρχισε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του 1930. Ο Αγγλικανός κληρικός Ουίλιαμ Ναός, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ εκανε εκδοσεις το 1943.[2]
 
Ιστορια



Προέλευση της φιλελευθερης και ενωσιακης ιδεολογίας

Μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχουν δύο κύριες γενεαλογίες, που θα συγκλίνουν ως επί το πλείστον για να γίνουν κοσμικός ανθρωπισμός. Ο πρώτος κατέβηκε ιδεολογικά από τη λεγόμενη παράδοση του διαφωτισμου, αντλώντας από τον Auguste Comte και τον Positivismο του και το δευτερο  παρακλαδι του Utilitarianism του Jeremy Bentham και του John Stuart Mill. Οι άλλοι οργανωτικά από τους ριζοσπάστες Unitarianists σε θρησκευτική συνεργασία με τον Μεταρρυθμιστικο Ιουδαϊσμό, μέσω της Ελεύθερης Θρησκευτικής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του 1867.

 Οι οικουμενικοι ουμανιστες που βγήκαν από τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, ήταν αμφιλεγόμενοι μεταξύ των κύριων Χριστιανών, καθώς ήταν γνωστοί για τον σχετικισμό τους, μερικοί στην έκταση του αθεισμού. Μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, υπήρξε μια αναβίωση στην έννοια της Χριστιανικής Αμερικής. National Liberal League στον Χριστιανισμό
Ο Felix Adler, γιος ενός ραβίνου μεταναστών και ταλμουδιστής από τα σκουλήκια της Γερμανίας, ήταν πρόεδρος της Ελεύθερης Θρησκευτικής Ένωσης μεταξύ 1878-1882. Ο Ralph Waldo Emerson ήταν ο πρώτος πρόεδρος. Ο Adler είχε ιδρύσει την Εταιρεία Δεοντολογίας της Νέας Υόρκης για τον Ηθικό Πολιτισμό το 1876, η οποία ήταν η πρώτη κοινωνία του κινήματος Ethical Culture, που σύντομα ιδρύθηκε διεθνώς. Ο όρος ανθρωπισμός, με την έννοια αυτού του κινήματος, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην ιδεολογία του Adler τον Φεβρουάριο του 1877. Οι διάφορες κοινωνίες του Ηθικού Πολιτισμού που είχαν αναπτύξει ενοποιήθηκαν στην Αμερικανική Ηθική Ένωση το 1889.
 Το κίνημα θα ενθάρρυνε τα θεμέλια του NAACP, της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών και της Προγραμματισμένης Γονιμοσύνης Οπαδός του Adler, ο Stanton Coit έφερε την ιδεολογία στη Μεγάλη Βρετανία και το 1896 ίδρυσε αυτό που θα γινόταν η Βρετανική Ανθρωπιστική Ένωση. Υπήρχαν επίσης οπαδοί στη Βιέννη και το Βερολίνο.


Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και του 1930, υπήρξε μια αναζωδροψία στην κοσμική ανθρωπιστική οργανωτική δραστηριότητα.  Εκτός από την πρώτη ομάδα ACLU που εργάστηκε για την αλλαγή του αμερικανικού νομικού συστήματος για την αφαίρεση του χριστιανικού εμπνευσμένης νομικής για τις κοσμικές ανθρωπιστικές παραλλαγές, η Πρώτη Ανθρωπιστική Εταιρεία της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1929, από έναν Ομόδινο Οργανισμό Charles Francis Potter.Στο συμβουλευτικό συμβούλιο, ήταν αρκετοί σημαίνοντες ανατρεπτικοί, συμπεριλαμβανομένων των Julian Huxley, John Dewey, Albert Einstein και Thomas Mann. Συγκεκριμένα, ο Dewey είναι γνωστός για τις ιδέες του για την ανατροπή του εκπαιδευτικού συστήματος για να κατηχήσει τα παιδιά με φιλελεύθερες σχετικιστικές αξίες, δημοφιλείς στους κοσμικούς ανθρωπιστές. Αυτή η θεωρία της αλλαγής της πολιτιστικής ηγεμονίας μέσω του θεσμικού συμψηφισμού δεν ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι επινοούσε η Σχολή της Φρανκφούρτης της ίδιας εποχής για τον πολιτιστικό μαρξισμό. Δημοσίευσαν ένα περιοδικό με το όνομα Νέος Ανθρωπιστής και μέσω αυτής απελευθέρωσαν το Ανθρωπιστικό Μανιφέστο Ι το 1933. Διαμορφώθηκε από διάφορες μανιβάδες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, με επικεφαλής τον Ρέιμοντ Μπραγκ, έναν ενωτικό υπουργό. Υπογράφηκε ως εκ το μεγαλύτερο μέρος από τους Unitarians, τους φιλελεύθερους εκπαιδαγωγικούς και τους υποστηρικτές της ηθικιστικης κουλτουρας.

"Η εκπαίδευση είναι έτσι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος του ανθρωπισμού και κάθε αμερικανικό δημόσιο σχολείο είναι μια σχολή ανθρωπισμού. Τι μπορούν να κάνουν η συνάντηση των  κυριακάτικων σχολείων για μια ώρα μία φορά την εβδομάδα και διδάσκοντας μόνο ένα κλάσμα των παιδιών, για να ανακόψουν την παλίρροια ενός πενθήμερου προγράμματος ανθρωπιστικής διδασκαλίας;" Τσαρλς Φρανσις Ποττερ 1930




"british humanist association"

Ηνωμένα Έθνη, Διεθνής Ανθρωπιστική και Ηθική Ένωση

Μετά τη συντριβή της αντίστασης στη Γερμανία, τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν το 1945 σε μια κίνηση για να εργαστούν προς την εγκαθίδρυση μιας Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Ενώ υπήρξε μια πολύ ισχυρή κομμουνιστική παρουσία στη διαμόρφωση της ιδεολογίας του ΟΗΕ,  οι άνθρωποι που συνδέονται με τον οργανωμένο εκ του θωρακισμό έχουν επίσης διαδραματίσει ανατρεπτικό ρόλο.
 Για παράδειγμα, ο Julian Huxley ήταν Γενικός Διευθυντής της UNESCO για το 1946-1948, ο Brock Chisholm ήταν Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 1948-1953 και ο John Boyd Orr ήταν Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για το 1945-1948 Μια οργάνωση γνωστή ως Ινστιτούτο Aspen ιδρύθηκε το 1949, με σκοπό την κατήχηση ηγετών με την κοσμική ανθρωπιστική και παγκοσμιοποιητική ιδεολογία για την ανατροπή των πολιτιστικών δομών εχοντας κέντρα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Τόκιο και του Βερολίνου. Μεταξύ αυτών που έχει εκπαιδεύσει περιλαμβάνει κορυφαίους αξιωματούχους της Τριμερούς Επιτροπής, του Λευκού Οίκου, του Ιδρύματος Ford, του Ιδρύματος Ροκφέλερ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, καθώς και πολλών  αλλων.

" Για να επιτευχθεί η παγκόσμια κυβέρνηση, είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν από το μυαλό των ανθρώπων του ατομικισμού τους, η πίστη στην οικογενειακή παράδοση, ο εθνικός πατριωτισμός και τα θρησκευτικά δόγματα."
- Brock Chisholm, Συνέδριο για την Εκπαίδευση, Ασιομάρ, Καλιφόρνια, 11 Σεπτεμβρίου 1954. 1959 Αμερικανική Ανθρωπιστική Εταιρεία ανθρωπιστης της χρονιας.
 
 
Οι πιο εξέχουσες, ανοιχτά κοσμικές ουμανιστικές κοινωνίες ενώθηκαν σε ομοσπονδία υπό την απαγόρευση της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ένωσης σε συνέδριο του Άμστερνταμ το 1952 υπο το ίδρυμα του IHEU Οπου το προπαρασκευαστικό έργο έγινε από την Αμερικανική Ηθική Ένωση, την Αμερικανική Ανθρωπιστική Ένωση, τη Βρετανική Ηθική Ένωση και της Εταιρεία της Βιέννης και την Ολλανδική Ανθρωπιστική Ένωση κατα την ενοποιηση. από το Βελγικό Ανθρωπιστικό Βήχαδο και το Ινδικό Ανθρωπιστικό Κίνημα. Η κύρια φιγούρα πίσω από αυτή την κίνηση ήταν ο ιδρυτής της Ολλανδικής Ανθρωπιστικής Λίγκας, Jaap van Praag. Εβραίος από μαρξιστικό οικογενειακό υπόβαθρο, ο Πράαγκ έγινε ο πρώτος πρόεδρος του ΙΕΕΕ, μια θέση που θα κατείχε μεταξύ 1952-1975.
Επισης το Ινδικό Ριζοσπάσιο Ανθρωπιστικό Κίνημα έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό ρόλο στην πολιτική. ιδρύθηκε από τον Manabendra Nath Roy, έναν κομμουνιστή που ήταν στην Εκτελεστική Επιτροπή του Comintern και ήταν παντρεμένος με την Ellen Gottschalk Ένας άλλος σημαντικός ηγέτης ήταν ο V. Μ. Tarkunde, ο οποίος θα γίνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του IHEU. Υποστηρίζουν τον αυτονομισμό στη βρετανική Ινδία, ενώ ταυτόχρονα τάραξαν για τη συμμετοχή στον Β" Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον του Άξονα, ελπίζοντας ότι θα καταστρέψει αμοιβαία όλη την ευρωπαϊκή εξουσία. Κοσμικοί ανθρωπιστές ενήργησαν επίσης ως πέμπτη στήλη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. υποστηρίζοντας επίσημα τα Pugwash Conferences του Cyrus S. Eaton, στον οποίο απονεμήθηκε το «Ειρηνικό Βραβείο του Λένιν» από τη Σοβιετική Ένωση.

Ο φεμινισμός και το Ολοκαύτωμα των Αμβλώσεων

Ο κοσμικός ανθρωπισμός συγκινείται από μια ώθηση για να καταστρέψει όλες τις αρχές, τις παραδόσεις, την ηθική, ακόμη και την ίδια τη φύση, στο βαθμό που βλάψουν την ατομική αυτονομία. Κατά συνέπεια, είναι εγγενώς φεμινιστικό και υπέρ της κατάργησής του. Κοσμικοί ανθρωπιστές έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο Ολοκαύτωμα των Αμβλώσεων. Παρά την εθισμένη αγάπη τους για την ελεύθερη σκέψη, οι κοσμικοί ανθρωπιστές δεν ανέχονται τη διαφωνία μέσα στις τάξεις τους. Το 2012, δύο γυναίκες στην ομάδα των τριών ατόμων Secular Pro-Life καταγγέλλθηκαν ως «μισητές σε άλλες γυναίκες» στο Αμερικανικό Συνέδριο Άθεων που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Συγχρόνως, η κοσμική εκπρόσωπος της πολιτείας της Πενσιλβάνια Μπαμπέτ Τζόζεφς αποκάλεσε τις γυναίκες υπέρ της ζωής "άνδρες με στήθος".

Διαρθρωση του κοσμικου ανθρωπισμου

Ο οργανωμένος κοσμικός ανθρωπισμός και η επίσημα εγκεκριμένη ιδεολογία του, μοιράζονται πολλά κοινά με τον τεκτονισμο, το Τάγμα του Illuminati, τη Λέσχη Ιακωβίνων και πολλούς από τους οπαδούς του Jean-Jacques Rousseau (αν και ο ίδιος ο Rousseau απέρριψε τον κοσμικό ανθρωπισμό). Ο κοσμικός ανθρωπισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια ανασκευη, που διατίθεται στο εμπόριο για μια νέα γενιά, μείον τα τυλιγμένα πόδια παντελονιού και οι ποδιές του παλιού. Διατηρούν τον ίδιο τέκνο φιγούρες που υποτίθεται ότι "καταπιέζονται" από τα δεινά της "παράλογης" παραδοσιακής θρησκείας. Γαλιλαίος και ο αποκρυφιστής υποστηρικτής του καμπαλισμου Τζορντάνο Μπρούνο  Χτίζουν πάνω σε αυτή τη διαλεκτική. Επισης ο Σαλμάν Ρούσντι της φήμης των Σατανικών Στίχων ανακηρύχθηκε Ανθρωπιστής Βραβευμένος από το Συμβούλιο για τον Κοσμικό Ανθρωπισμό.
 Απροκάλυπτοι δεσμοί με το κινημα περιλαμβάνουν τον Jacques Lafouge, τον πρώην Μεγάλο Δάσκαλο του Grand Orient de France που είναι αντιπρόεδρος του γαλλικού τμήματος του IHEU, Libre Pensée Humanismeστο Βέλγιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργάνωσε το 2010 μια σύνοδο κορυφής που περιελάμβανε την Ευρωπαϊκή Ανθρωπιστική Ομοσπονδία (στενή σύμμαχο του ΙΕΕΕ), τους άθεους Παρά το ειδικό τους παρακλάδι και τους ισχυρισμούς τους ότι είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου σε έναν υλιστικό επιστήμονα ενω υπήρξε κάποια μιξη μεταξύ των κοσμικών ανθρωπιστών και των στοιχείων του κινήματος της Νέας Εποχής Μοιάζει πολύ με την ταυτόχρονη σχέση μεταξύ αντι-κληρικών και αρκουδικών ανατολικοεοικονομικών στοιχείων στον ελευθεροτεκτονισμο. Η Annie Besant, η οπαδός του λεγόμενου «παγκόσμιου δασκάλου» Jiddu Krishnamurti και ιδρύτρια της Εθνικής Κοσμικής Εταιρείας – η οποία είναι σήμερα ένα συνδεδεμένο μέλος της IHEU – είναι ένα εξέχον παράδειγμα αυτής της σχέσης.


Ο κοσμικός ανθρωπισμός έχει αυτοπροσδιοριστεί σε αντίθεση με τον υπερφυσικισμό και τον «αντιπερισπασμό» όλων των θρησκειών. Αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί με βάση υποθέσεις συμβατές με τους στόχους της Ανατολικής Πνευματικότητας και των μεταγενέστερων εννοιών της Νέας Εποχής. Ο Σουάμι Βιβεκανάντα δηλώνει ότι «οι βουδιστές και οι Τζανς δεν εξαρτώνται από τον Θεό, επιδιώκουν να εξελίξουν έναν Θεό από τον άνθρωπο». Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με εκείνη του κοσμικού ανθρωπισμού, που θεωρεί την ανθρωπότητα ως πηγή νοήματος και αξίας στη ζωή. Η φιλοσοφία της Νέας Εποχής παίρνει επίσης την ανθρωπότητα ως πηγή και κέντρο νοήματος. Αλλά ορίζει την ανθρωπότητα ως εκδήλωση της διατροφής και έτσι την διογκώνει στις κοσμικές διαστάσεις. Ένας προσωπικός υπερβατικός Θεός αποκλείεται.

Ο κοσμικός ανθρωπισμός, ή η ανατολική πνευματικότητα, μπορούν να θεωρηθούν ως συνδεδεμένες πεποιθήσεις. Αυτή η συγχώνευση των δύο έχει γεννήσει ένα νέο κύμα κινήσεων που είναι συνδυασμοί του κοσμικού και του πνευματικού. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν ομάδες ανθρώπινου δυναμικού, αυτοπραγματοποίηση, ανθρωπιστικές και διαπροσωπικές ψυχολογικές, νέες θεραπείες και θρησκευτικές ομάδες που πιστεύουν σε έναν θεό μέσα. Ο κοσμικός ανθρωπισμός περιλαμβάνει συγκεκριμένες ομάδες όπως το Erhard Seminar Training, το Lifespring και η Scientology. Ο Αλέξανδρος προτείνει ότι η κοσμοθεωρία της Νέας Εποχής έχει γίνει έτσι εξέχουσα καθώς προσπαθεί να εμποτίσει και να πνευματοποιήσει την εκκοσμίκευση.
John P Newport, The New Age movement and the Biblical Worldview, 1998